Religieus toerisme Uruguay

Hoewel een groot deel van de bevolking officieel tot de rooms-katholieke kerk behoort, is de samenleving in Uruguay niet erg kerkelijk en ook altijd tolerant geweest tegenover andere godsdiensten. Uruguay is hierin altijd bijzonder geweest in vergelijking met veel andere Zuid-Amerikaanse landen. Er bestaat geen staatsgodsdienst in Uruguay dus er is sprake van volledige godsdienstvrijheid.

Het land heeft echter een gevarieerde agenda van religieuze festivals, vieringen en bedevaarten. Spirituele, mystieke of devotionele centra, kunnen worden bezocht in elk van de 19 departementen.

U zult zeker de historische, erfenis- en architectonische rijkdom van de tempels, kunstwerken in schilderijen en afbeeldingen van gebrandschilderde glas weten te waarderen.

Daarnaast heeft Uruguay krachtplekken die bezoekers trekken door  mystieke ervaringen en de prachtige landschappen van deze plaatsen. Plaatsen zoals Calera de las Húerfanas, een Jezuïeten-erfgoed, de Gruta del Padre Pio aan de rand van Paysandu en Salto, de Fenocchi kapel in Cardal (Florida) met zijn mystieke en herfstkleuren.

Tijdens Goede Vrijdag zijn er diverse traditionele activiteiten, zoals de processie optocht Via Crucis del Cerro de Montevideo, de pittoreske processie in Villa Santo Domingo Soriano (Soriano), de viering van de dood van de Heer in Valizas (Rocha), de optocht Via Crucis in Aguas Dulces (Rocha) en La Floresta (Canelones). 

U moet zeker een bezoek brengen aan Calera de la Huérfanas. Deze prachtige Jezuïeten-erfenis ligt in het zuidwesten van Uruguay, 16 kilometer van de stad Carmelo. Het is een nationaal historisch oriëntatiepunt. Het is vooral een toeristische attractie waar het verhaal de hoofdrol is van een rondleiding die eveneens een oude kapel, overblijfselen van andere constructies, en kalkovens omvat.

Fenocchi kapel gelegen op 3 km van Villa Cardal aan de Nationale Route 77, in het zuidwesten van het departement Florida. Een plek vol emoties en mystiek.