Algemeen



Kaart + vlag Uruguay
Uruguay is gelegen in het zuidelijke deel van Latijns-Amerika aan de Atlantische Oceaan. Het noorden grenst aan Brazilië, het zuiden en westen aan Argentinië, gescheiden door de Río de la Plata en de Río Uruguay. De hoofdstad van Uruguay, Montevideo, bevindt zich aan de baai van de Río de la Plata. De landoppervlakte beslaat ongeveer 176.000 Km2 (5 x Nederland), waarmee Uruguay een van de kleinere landen van Zuid Amerika is. Het landschap karakteriseert zich door glooiende graslanden doorkruist met vele rivieren.

Het land beschikt het gehele jaar over een wisselend doch aangenaam klimaat.
In de zomer bedraagt de temperatuur gemiddeld 25° à 30º Celsius en in de winter gemiddeld 8° à 13º Celsius. Regen valt voornamelijk in de herfst- en wintermaanden. De Uruguayaanse bevolking bedraagt volgens de laatste schatting in 2010 om en nabij de 3,4 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft in of bij de hoofdstad wonen. Meer dan 90% van de bevolking woont in stedelijk gebied en minder dan 10% op het platteland. De bevolkingsgroei in Uruguay behoort met een gemiddelde groei van 0.6% per jaar tot de laagste in Latijns Amerika.
De levensverwachting voor mannen is 73 jaar en voor vrouwen 75 jaar. De huidige Uruguayaanse bevolking is vrijwel volledig van Europese afkomst en dan vooral van Spaanse en Italiaanse origine. Er bestaat geen officiële staatsgodsdienst, maar de bevolking is overwegend Rooms Katholiek. De officiële taal in Uruguay is Spaans. In de zakenwereld wordt soms Engels gesproken Portugees wordt steeds gangbaarder, vanwege de Mercosur. Slechts 3% van de bevolking is analfabeet. Lager, middelbaar en hoger onderwijs kan gevolgd worden op zowel openbare als particuliere scholen en universiteiten.
Openbaar onderwijs is gratis. Uruguay is een republiek met een rechtstreeks gekozen president als staatshoofd. Sedert maart 2010 is de leider van het Progressief Akkoord (Acuerdo Progresista), José Mujica, de President van Uruguay. De grondwet voorziet in de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.
De uitvoerende macht berust bij de president en het kabinet van 13 ministers. Volgens de huidige grondwet wordt de president rechtstreeks gekozen op basis van algemeen kiesrecht voor een periode van vijf jaar. De president benoemt de ministers. De wetgevende macht wordt gevormd door een Parlement dat bestaat uit twee kamers: de Senaat (Cámara de Senadores) en het Huis van Afgevaardigden (Cámara de Diputados). Beiden worden gevormd op grond van algemeen kiesrecht. De Senaat wordt gevormd door 30 leden en de vice-president van de republiek die tevens voorzitter van de Senaat is. Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 99 leden. De zetels worden verdeeld op basis van proportionele vertegenwoordiging per departement.
De rechterlijke macht berust bij het Hooggerechtshof, rechtbanken en rechters en opereert op nationale basis. Het Parlement kiest de leden van het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof benoemt alle lagere rechters, met voorafgaande goedkeuring van de Senaat.
In Uruguay bestaan drie grote politieke partijen. De twee traditionele politieke partijen zijn de Partido Colorado (Colorados) en de Partido Nacional (Blancos). Tot 2005 leverde altijd één van die twee partijen de president. Beide partijen zijn centrum-rechts en verschillen meer door traditie en ontstaansgeschiedenis, dan door politieke programma's.
De laatste decennia is een derde partij opgekomen en groot geworden, het Frente Amplio, een front van verschillende partijen met een meer linkse politieke overtuiging en een grote hoofdstedelijke achterban. Zo heeft Frente Amplio voor de vijfde achtereenvolgende keer het bestuur van Montevideo in handen. Bij de parlementsverkiezingen van oktober 2009 behaalde het Frente Amplio een absolute meerderheid in de Senaat (16 van de 31 zetels) en in het Huis der Afgevaardigden (50 van de 99 zetels). Van de overige zetels gingen er in de Senaat 9 naar de Blanco partij en 5 naar de Colorado partij. In het Huis van Afgevaardigden behaalde de Blancos 30 zetels en de Colorados 17 zetels. De Partido Independiente heeft 2 zetels behaald in het Huis van Afgevaardigden.
Uruguay is zeer afhankelijk van zijn twee grote buurlanden Brazilië en Argentinië. De devaluatie van de Real begin 1999 en de Argentijnse financiële crisis van 2002 vonden hun weerslag in de Uruguayaanse economie. Het BNP per capita daalde van ruim USD 6100 naar USD 3800 en de werkeloosheid nam fors toe. De Uruguayaanse productie bestaat voor 85% uit landbouw producten, wat Uruguay zeer afhankelijk maakt van klimatologische omstandigheden en de prijzen op de wereldmarkt. Sinds 2004 herstelt de economie zich enigszins van de diepe recessie van 2002. Het BNP per capita bedroeg in 2009 USD 9427.








Booking.com