Mate

Mate

De Argentijnse herbal/kruiden thee. Het wordt door 92% van de Argentijnen en miljoenen Zuid-Amerikanen gedronken als vervanger van koffie. In Uruguay hoort het bij het straatbeeld, jong en oud drinken mate en lopen met een thermo onder de arm op straat , in de bus  en zelfs op het strand. Overal  zie je mensen mate drinken. Mate is ontdekt door de Guarani Indianen zij zijn de Yerba Mate gaan drinken ter bevordering van hun gezondheid. De Yerba groeit in het tropisch regenwoud van Argentinië  en bezit meerdere antioxidanten, proteïne, ijzer, calcium, magnesium, selenium, vitamine A, B1, B2, B6, B complex, C, en E.
Het is een opwekkende herbal/kruiden thee, natuurzuiver en kan zowel warm als koud gedronken worden. Eventueel gezoet met suiker, zoetstof, honing of likeur. Zeker in de zomer lekker met limoen of citroen.
Mate drinken kan overal en altijd, gezellig met vrienden, familie om gezellig bij te praten of gewoon te relaxen.
De theeblaadjes gaan in een zogenaamde "Mate", hierbij schenkt u water van ongeveer 80 graden. Vervolgens kunt u genieten van een heerlijke Yerba Mate door dit op te drinken via een houten of verzilverd pijpje, de "Bombilla" genaamd
De volgende eigenschappen worden toegeschreven aan Yerba Mate:

  • Versterkt het immuun systeem en het zenuwstelsel
  • Verfrist lichaam en geest
  • Houdt uw eetlust onder controle en helpt bij afvallen
  • Regelrechte oppepper, geeft u energie, bestrijd vermoeidheid
  • Verbeterd uw concentratievermogen
  • Humeur verbeteraar
  • Gaat veroudering tegen
  • Regelmatiger darmwerking
  • Anti stress, zorgt voor een goede nachtrust
  • Vrij van kleur-, geur- en smaakstoffen
  • Anti reuma
  • Vermindert het risico op diabetes
  • Zuivert en ontgift het bloed, spoelt de nieren schoon
  • Yerba Mate Holland helpt u bij een gezonde leefstijl


Mate Uruguay


Dulce de Leche

Als u in Uruguay bent moet u het zeker proeven, wat moet ik proeven zult u denken.
Dulche de leche ieder kind in Zuid Amerika groeit op met deze mierzoete pasta. Het kan op brood of op pannenkoeken worden gesmeerd. Het wordt echter ook gebruikt in thee, in gebak en  op ijs . Sinds enkele jaren is deze karamel creme ook in Nederland te koop. Prinses Máxima is er dol op. Misschien denk u daar wordt ik tonnetje rond van, maar chocopasta bevat meer calorieën.



Dulche de Leche



U kunt ook zelf Dulce de Leche maken.

Ingrediënten voor Dulce de Leche:
3 liter melk, 2 eetlepels vanille essance, 800 gram fijne suiker en 2 theelepels bakmeel (poeder)
Bereidingswijze voor Dulce de Leche
Mix de melk, suiker, vanille essance en bakmeel in een grote pan. Kook het geheel gedurende 2 uur. Roer het geheel regelmatig door, zodat het niet aan de pan vast gaat zitten, totdat een stevige bruine stroop is ontstaan.
Dit is uitstekend te serveren met koekjes of toast.

Membrillo / Kwepeerpasta

In Uruguay wordt membrillo vooral gegeten als nagerecht en dan in combinatie met een stukje queso cremoso  (zachte kaas). De smaak combinatie is perfect.
In Spanje krijg je traditioneel bij een stuk Manchego (schapenkaas) een plakje Carne de membrillo. Het is ook heerlijk bij belegen of oude kaas, geitenkaas, stevige paté en rauwe ham en natuurlijk gewoon op brood.


In iedere  supermarkt  in Uruguay verkopen ze deze ingekookte kweepeerpasta. Bij ons moet je er flink naar zoeken. Zelf maken is dus beter. Lees wel even de waarschuwing onderaan het recept. Het kan gemeen spetteren maar dat is het wel waard!
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 90 minuten
Bereiding
Veeg het dons van de kweeperen. Snijd ze in de lengte in kwarten, dit is handig om straks de klokhuizen eenvoudig te kunnen verwijderen. Verwijder alvast steel en kroontje. Kook ze totdat ze gaar zijn en je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
Laat het geheel afkoelen. Haal de vruchten uit de pan en verwijder de klokhuizen. Van het overgebleven vocht kun je goede gelei maken. Pureer het vruchtvlees. Hier zijn 2 manieren voor: de keukenmachine of de groentemolen. Het mooiste resultaat krijg je met de groentemolen. Dit kost wel meer tijd.
Weeg de vruchtenmoes en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe dit mengsel in een pan met een dikke bodem. Een zware koperen jampan of een braadpan is zeer geschikt.
Kook het geheel totdat het een zeer stevige massa is die gemakkelijk van de bodem van de pan loslaat. Tijdens het roeren moet de massa niet meer teruglopen naar de bodem van de pan. Dit is zwaar werk en duurt zeker een half uur. De massa gaat als het ware ploppen en hier is het zaak om handen en armen goed te beschermen.
Stort de ingedikte massa in een bakblik of een vorm naar keuze. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. Als dat niet het geval is dan moet de massa opnieuw verder ingekookt worden. Snijd er vormen van zoals blokjes of tegeltjes en bestrooi ze met suiker en laat ze nog wat verder indrogen.
Klassiek is het bewaren van het kweepeersnoep in spanen (houten) doosjes met laurierbladen ertussen. Bewaar ze in ieder geval goed afgesloten op een droge plaats.
membrillo

 
Booking.com